Aygüneş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 2001 yılında emekli eğitimci Bennur Aygüneş Durmuş ile eşi Asım Cesur Durmuş tarafından Ankara ili Sincan ilçesinde hizmete açılmıştır. Yine 2003 yılında Sincan ilçesinde ikinci özel eğitim kurumu ve 2004 yılında Kreş ve Etüt merkezi olarak devam etmiş 2018 yılında Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde son olarakta Çorlu ilçesinde açılan özel eğitim merkezlerimizle hizmetlerimize devam etmekteyiz; merkezimizde halen Zihinsel Engelliler,Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Dil ve Konuşma Güçlüğü, İşitme Engelliler, Bedensel Engelli, Özel Öğrenme güçlüğü tanısı konmuş bireylere hizmet sunulmaktadır.
Kurumumuzda uyguladığımız eğitim programlarımızı her 3 ile 6 ayda bir standart testler ve ölçeklerle kontrol ederek programın etkinliğini ölçüyor ve uyguladığımız programa ilişkin değerlendirmeleri görüşmek üzere okul öğretmenleri, terapist ve koordinatörlerimizle birlikte periyodik olarak velilerimizle toplantılar yapıyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitime devam eden zihinsel yetersizliği olan bireylerin verilen özel eğitim hizmetlerinden etkili ve en üst düzeyde yararlanmasını sağlamak amacıyla bireye uygun yöntemlerle eğitim vermekteyiz. Bu programdaki amacımız; Temel beceri ve kavramları kazandırmak, Öz bakım becerilerini geliştirmek, Bağımsızlığını ve özgüvenini desteklemek, Eğitim yeterliliğini arttırmak, Kaynaştırma eğitimleriyle sınıf seviyesine ulaştırmak,
Devamı...Fizyoterapi ve rehabilitasyon programı; doğum öncesi, doğum sırası ya da doğum sonrası nedenlerle oluşan bedensel yetersizliğe ve limitlenmiş fonksiyonel kapasiteye, mental, duyu-algı veya kognitif bozukluklara sahip bireylere, fizyoterapistin uygun ölçme ve değerlendirme yöntemleri sonucunda planlayıp uyguladığı bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarını kapsar. Tedavinin kapsamında;
Devamı...Dil ve konuşma alanlarında gelişim gösteren çocuklardan 9. aya kadar ilk sözcüklerini üretmelerini ,18 aya kadar ise toplamda 50 kelimeye ulaşan dağarcığının olması beklenir. 3 yaşa gelindiğinde yakınları tarafından anlaşılır, 4-5 yaşlarında ise artık yetişkin konuşmasına yakın bir düzeyde olması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz bu gelişim basamaklarını geriden takip ediyor ve ya bu basamakların herhangi birinde yer almıyorsa herhangi bir nedene bağlı ya da bağlı olmaksızın konuşma ve/veya dil bozukluğuna sahip olabilir
Devamı...Duyu bütünleme terapisinde, bireylerin yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve bireyin duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede terapinin etkisi, bireyin çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır. Terapide kişinin vücudu ve çevresinden aldığı duyu bilgileri beyinde bilginin kavranması, yorumlanması ve bütünleştirilmesi işlemlerinden geçerek, ortaya çıkan duysal bilginin kullanılarak organize bir cevap açığa çıkarılması sağlanır. Böylece birey dış dünyadan gelen duyu bilgilerine adapte olur.
Devamı...Özel öğrenme güçlüğü; bireyin zekası ile ilgili bir problemi olmamasına rağmen dinleme, düşünme, anlama ve kendini ifade etme, okuma yazma veya matematik becerilerinde düşük başarı göstermesidir. Öğrenme güçlüğü olan bireylerde görülen belirtiler; Harfler ve sesler arasındaki bağlantıyı öğrenmede zorlanma, Seslerden kelime türetmede zorlanma, Okurken temel kelimeleri karıştırma, Sürekli kelimeleri yanlış yazma ve okumada sık sık hatalar yapma, Temel matematik kavramlarını öğrenmede zorlanma,
Devamı...Bireylerin bağımsız yaşam becerilerinin geliştirilmeleri, davranış problemlerinin azaltılarak gereksinimleri olan beceriler kazanabilmeleri, uygun eğitim programları ile bütünleştirilmiş, yapılandırılmış ve zenginleştirilmiş öğretim ortamlarının erken yaştan itibaren sağlanması ile doğrudan ilişkilidir. Yaygın gelişimsel bozukluklarda eğitim programımız gereği uygulanan öğretim programları ile beraber oluşturduğumuz duyu bütünleme odaları ile bireylerin gelişimlerini desteklemekteyiz. Ayrıca bireylerin velilerine yönelik öğretim süreci içerisinde bilgilendirici ve yönlendirici çalışmalar programımız dahilindedir.
Devamı...Kurumlarımızda Otizm Spektrum Bozukluğundan etkilenen bireylere sosyal, davranışsal duyusal, iletişim, bilişsel ve akademik alanlarda bireysel, grup ve yoğunlaştırılmış eğitim programı ABA uygulanmaktadır. ABA (Applied Behavior Analysis) terapisti, otizmli çocukların yetersiz olduğu becerileri kazanmasını ve ortaya çıkan davranış sorunları ile başa çıkmayı amaçlar. Geliştirdiği davranış ilkeleri ile Davranış Analizi prensiplerini baz alarak öğretme teknikleri ve öğretim müfredatı geliştirir.
Devamı...Programımız dahilinde işitme kaybı ve diğer nedenlerle konuşma güçlüğü yaşayan bireylere; dil becerilerini geliştirmeye yönelik söyleneni anlama, anlamsız - anlamlı sesler çıkarma, cümle kurma gibi çalışmalar yapmaktayız. İşitme engelli bireylere yalıtımın sağlandığı uygun araç ve gereçlerin de bulunduğu, bireysel ve grup odalarında eğitim vermekteyiz.
Devamı...Topçu Mah. Şehit Murat Üçöz Cad. No: 15/1-2 Etimesgut / ANKARA
(312) 261 53 83 (505) 745 3493